Jesteś tutaj: HomeBydgoszczPrzewodnicząca Rady Miasta odczytała po sesji list otwarty mediów. Radny zaczął grozić nawet odwołaniem jej z funkcji

Napisane przez  Ł.R. Opublikowano w Bydgoszcz czwartek, 11 luty 2021 11:51

W środę odbywała się zdalna sesja Rady Miasta Bydgoszczy w temacie Mostu Uniwersyteckiego. Tego dnia w wielu telewizjach i portalach zamiast treści informacyjnych pojawił się list otwarty, jaki wydawcy mediów kierowali do rządzących,była to akcja protestacyjna. Po sesji ten list odczytała przewodnicząca Rady Miasta Monika Matowska, co spotkało się z ostrą reakcją radnych PiS.

- W związku z wyczerpaniem porządku obrad zamykam sesję Rady Miasta Bydgoszczy – zakomunikowała przewodnicząca Monika Matowska, co zgodnie ze statutem oznacza zakończenie sesji. Matowska pozwoliła sobie już zatem po sesji zabrać głos - Chciałabym poruszyć kwestie niezwykle istotną w dniu dzisiejszym, kwestie mediów.

Następnie Matowska odczytywała apel wydawców mediów do rządzących, na co żywo reagowali radni PiS - Nie ma w porządku komunikatów – oburzał się wiceminister Jarosław Wenderlich.

- Pani przewodnicząca ośmiesza się pani – dodała radna Grażyna Szabelska.

Radny Marcin Lewandowski zaczął nawet grozić Matowskiej odwołaniem z funkcji, choć nie ma ona takiej siły politycznej - To się kwalifikuje na wniosek o odwołanie przewodniczącej

- To jest uzurpacja – oburzała się dalej Szabelska.

Po odczytaniu apelu, między radnymi komunikującymi się ze sobą zdalnie dochodziło wręcz do pysków. Wiceprzewodniczący Rady Miasta Szymon Wiłnicki poradził radnym PiS - Macie możliwość iść teraz do TVP PiS się wyżalić

Formalnie działo się to wszystko już po zamknięciu sesji, stąd też powyższa nazwijmy to dyskusja raczej w protokole z obrad się nie znajdzie.

• Chemik będzie próbował włączyć się w grę o III ligę?

W sobotę 10 kwietnia rozegraną drugą kolejkę w ramach grupy mistrzowskiej – najciekawszym meczem był pojedynek lidera Zawiszy Bydgoszcz z Włocłavią Włocławek, ten mecz nie przyniósł jednak bramek, bliżej zwycięstwa byli gospodarze, ale pod koniec pierwszej połowy rzutu karnego nie wykorzystał Kamil Żylski. Przewaga Zawiszy nad Włocłavią oraz Liderem Włocławek to 3 punkty oraz jeden mecz zaległy w zanadrzu.

Etykiety: piłka nożna
  • Stroje sportowe z własnym nadrukiem – gdzie zamówić?

Drużyny i zespoły zamawiające oficjalne komplety meczowe, nierzadko spotykają się z problemem z dalszą personalizacją odzieży. Zamawianie strojów w jednym miejscu i wysyłka do specjalnej drukarni, która zrealizuje sportowe nadruki, wiąże się z dodatkowymi kosztami, które obciążają budżet klubu sportowego, szkoły, czy też kieszeni rodziców, których dziecko uczęszcza na treningi sportowe. Gdzie zatem najlepiej i najtaniej spersonalizować stroje sportowe?

W walce o środki dla Bydgoszczy w ramach Krajowego Planu Odbudowy na drogi i pomoc przedsiębiorcom oraz likwidację zanieczyszczeń po Zachemie...

Opublikowany przez Jana Szopińskiego Czwartek, 18 marca 2021
  • Zieloni: Cała ta koncepcja powinna wylądować na śmietniku

W czwartek władze województwa w Chełmie witały barkę z około 150 tonami ładunku, na tej uroczystości pojawili się też ekolodzy wyrażając swój protest wobec planów budowy kolejnych stopni wodnych na Wiśle. Tego samego dnia przez Urzędem Marszałkowskim działacze Zielonych i Polski 2050 Szymona Hołowni wyrazili poparcie dla postulatów ekologów. O krytyce polityki władz województwa rozmawiamy z Sylwestrem Jankowskim z Zielonych.

• Siarzewo dzieli lewicę

W 2019 roku lista lewicy w wyborach do Sejmu RP zdobyła w województwie kujawsko-pomorskim 4 mandaty poselskie. Wspólną listę stworzyło SLD, Wiosna oraz Razem. Po półtora roku widzimy w województwie kujawsko-pomorskim, że coraz więcej spraw dzieli formacje lewicowe. Zaczęło się od krytyki młodzieżówki Wiosny Roberta Biedronia wobec planów budowy stopnia wodnego w Siarzewie.