„Jedzenie na mieście” coraz bardziej popularne

Z raportu MAKRO Cash&Carry z 2015 roku wynika, że 15% Polaków regularnie jada poza domem, a 21% przynajmniej 1-3 razy w miesiącu. Według Marcina Piotrowskiego – szefa kuchni, to dobry wynik, w jego opinii kultura „jadania na mieście” będzie się coraz bardziej rozwijać, a już teraz Polacy odwiedzają lokale gastronomiczne nie tylko „od święta”.

 

Dlaczego Polacy jedzą poza domem?

Wyjście do lokalu ma silny kontekst społeczny. Polacy wybierają jedzenie poza domem, bo jest to pretekst do spotkania ze znajomymi, poza tym, taki sposób odżywiania jest dla nich wygodny (korzystają z dostępnych posiłków w miejscach pracy: stołówkach, barach). Jako trzeci w kolejności czynnik wyboru jedzenia poza domem, badani wskazywali oszczędność czasu. Według danych GUS, w 2015 roku 18,8% respondentów zadeklarowało brak czasu wolnego, nic więc dziwnego, że oszczędność wolnej chwili jest determinantem wyboru jedzenia poza domem.

 

Lokale najczęściej wybierane przez Polaków

Polacy płacą średnio za posiłek 23 zł na osobę, istotnie częściej, to mężczyźni wydają w restauracji 26-35 zł. Z raportu wynika, że ci, którzy regularnie odwiedzają kawiarnię i ci, którzy gotują dla przyjemności, mają skłonność do częstszego wydawania w lokalu więcej niż 45 zł na osobę.

 

Wybierając restaurację Polacy kierują się przede wszystkim opinią rodziny i znajomych (61%), ważna jest dla nich również jakość jedzenia (58%) i ceny (47%). Respondenci najczęściej wybierają pizzerie, Agata Godlewska z Food Service, zwraca uwagę, że pizza to danie bezpieczne i tanie, dlatego jest najczęściej wybierana przez osoby stołujące się poza domem. Dodatkowo na jej przygotowanie potrzeba stosunkowo niewiele czasu, co jest bardzo wygodne dla klienta. Na drugim miejscu, wśród wybieranych miejsc są restauracje np. azjatyckie, polskie (48%), a na trzecim fast foody jak KFC czy McDonald’s (39%).

 

Alternatywa dla jedzenia w lokalach gastronomicznych

Alternatywnym sposobem na kupowanie jedzenia może być tzw. dieta pudełkowa. Z pewnością jest to świetne rozwiązanie dla osób ceniących oszczędność czasu, wygodę i jakość posiłków. Ten rodzaj cateringu jest coraz bardziej popularny i o wiele zdrowszy niż dania serwowane w pizzerii czy fast foodzie. Przykładowo firma Apet’eat oferuje pełnowartościowe posiłki, specjalnie dopasowane do potrzeb klienta. Poza tym dieta pudełkowa jest tańsza niż jedzenie „na mieście”. Zestaw pięciu posiłków na cały dzień, to koszt około 55 zł, a według danych z raportu „Polska na talerzu”, respondenci płacą za jedno danie w restauracji 23 zł.

 

Przy obecnym trybie życia, nagromadzeniu obowiązków, braku czasu wolnego, catering pudełkowy jest świetnym rozwiązaniem, które pozwala zadbać o zdrowie. Jeśli nie mamy ochoty, ani czasu gotować w domu warto wybrać ten sposób odżywiania niż jedzenie w barach szybkiej obsługi.