Żelazo jest bardzo ważnym składnikiem mineralnym w organizmie człowieka, pełniącym wiele istotnych funkcji. Chociaż jego dzienne zapotrzebowanie stosunkowo nie jest zbyt wysokie, to nie należy lekceważyć żelaza i warto dbać o jego prawidłowy poziom we krwi. Wszystko przez fakt, że jego niedobory mogą wystąpić, nawet przy teoretycznym dostarczaniu organizmowi odpowiedniego zapotrzebowania na ten pierwiastek. Warto zatem przyjrzeć się temu, w jaki sposób żelazo jest wypłukiwane z organizmu oraz w jaki sposób temu zapobiec, aby nie dopuścić do niedoborów, które potrafią być bardzo niebezpieczna dla zdrowia organizmu człowieka. Z tego względu warto przyjrzeć się temu, jak organizm pozbywa się żelaza, a także w jakich przypadkach nie będzie on przyswajał tego cennego pierwiastka.
Jak organizm pozbywa się żelaza?
Żelazo jest podstawowym składnikiem hemoglobiny, przez co jego niedobór może doprowadzić do tzw. niedokrwistości (czyli anemii). Tę chorobę należy upatrywać w kategoriach bardzo niebezpiecznych, która może doprowadzić do jeszcze bardziej poważnych konsekwencji zdrowotnych.
Wszystko z uwagi na fakt, że za sprawą hemoglobiny organizm dostarcza tlen z płuc do pozostałych komórek zlokalizowanych w całym ciele. Niewystarczające ilości żelaza w diecie, będą mogły powodować nieprawidłowości w ich transporcie. To wszystko powoduje, że jest to niezbędny pierwiastek, o którego poziom po prostu warto się zatroszczyć. Jednak co może w tym przeszkodzić? Co sprawia, że organizm nadmiernie wypłukuje żelazo lub nie jest w stanie go przyswoić?
-
Źle zbilansowana dieta – na poziom żelaza w diecie powinny uważać szczególnie osoby, które są na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej. Wszystko z uwagi na fakt, że najbardziej bogatymi produktami w żelazo są w dużej mierze produkty zwierzęce (w szczególności mięso). W przypadku wegan lub wegetarian warto spożywać odpowiednią ilość słodkich owoców (np. jagód, śliwek, winogron, jabłek).
-
Choroby jelit – chodzi tutaj o wszelkiego rodzaju przewlekłe choroby układu pokarmowego (np. nieszczelność jelit), ale także częste biegunki, czy też stany zapalne tego układu.
-
Kawa oraz herbata – napoje te zawierają w swoim składzie substancje, które zakłócają wchłanianie żelaza przez organizm. Im bardziej intensywny napój, tym bardziej szkodliwe pod tym względem jest jego działanie. Warto jednak pamiętać, że ważna jest pora ich spożywania. Picie kawy oraz herbaty w odpowiednich odstępach czasu pomiędzy posiłkami, nie zakłóci przyswajania żelaza.
-
Alkohol – działa on negatywnie na cały organizm i ma wyniszczające właściwości. Wpływa także negatywnie na przyswajalność żelaza, a zatem jest to kolejny argument sprzeciwiający się jego (przynajmniej częstemu lub w dużych ilościach) spożyciu.
Warto jednak pamiętać, że przy wystąpieniu problemów z przyswajaniem żelaza przez organizm, należy ograniczyć do maksimum możliwości działanie poszczególnych zmiennych. W następnym kroku należy wybrać odpowiedni suplement diety, który pozwoli wyrównać powstałe niedobory żelaza. Preparaty wysokiej jakości można znaleźć m.in. w sklepie SFD (https://sklep.sfd.pl/%C5%BBelazo-k924.html).
Jak usprawnić przyswajanie żelaza przez organizm?
Oczywiście w pierwszej kolejności należy ograniczyć wpływ czynników, które utrudniają jego wchłanianie. Jednak warto także zadbać o dostarczanie innych wartościowych składników odżywczych, które realnie mogą wspomóc przyswajanie żelaza. Jakie substancje, związki i produkty się do nich zalicza?
-
Witamina C;
-
Cebula oraz czosnek;
-
Siarka (występuje m.in. w produktach wysokobiałkowych);
-
Bardzo słodkie owoce (gruszki, jabłka, śliwki itp.);
Są to podstawowe sposoby na zwiększenie możliwości organizmu pod kątem przyswajania żelaza. Jeszcze jednym sposobem mogą być odpowiednie suplementy diety, zarówno bogate w żelazo, ale także posiadające np. witaminę C. Wszelkiego rodzaju preparaty, które mogą pomóc w walce z niedoborami żelaza i pomogą ochronić organizm przed jego skutkami, można znaleźć w ofercie sklepu SFD (https://sklep.sfd.pl/). Może okazać się ona niezwykle pomocna w walce z wszelkiego rodzaju niedoborami substancji odżywczych.