Pieczarki mogą być dłużej świeże stwierdzili bydgoscy naukowcy. Temat robi furorę na zagranicznych portalach



Pieczarki świeże są przez zaledwie 4-6 dni, ale jeżeli zastosuje się specjalną technologię pakowania, która nie musi być droga, to można zachować iść świeżość nawet przez 14 dni. Stwierdzili to naukowcy z Politechniki Bydgoskiej, a specjalną technologię pakowania opracowała podtoruńska firma Fresh Inset. Lokalnie nie jest ona specjalnie medialnie znana, ale głośno o niej w mediach branżowych zajmujących się żywnością.

 

Zdatność do spożycia pieczarek ma zapewniać specjalna technologia nazwana Vidre+, która opiera się na stopniowym uwalnianiu roślinnego hormonu 1-Metylocyklopopenu (1-MCP). Fresh Inset od dawna wdraża technologię Vidre+, dla pieczarek przeprowadzono jednak badania naukowe, które wykonała Politechnika Bydgoska pod kierownictwem prof. Doroty Wichrowskiej. Wykazały one, że stosowanie etykiet Vidre+ wydłuża zdatność do spożycia pieczarek do 20 dni od zbiorów, przy czym przez 14 dni zachowują one wartość handlową.

 

Takie innowacyjne rozwiązania mają przysłużyć się do walki z problemem głodu na świecie.

 

Innowacyjne rozwiązania w ramach tego startup tworzy międzynarodowy zespół z całego świata, w tym ze Stanów Zjednoczonych, Argentyny, Peru, czy Brazylii.

 

Wspomnieć należy, że w krążącym po portalach komunikacie w języku angielskim pojawia się nazwa Bydgoszczy za sprawą Politechniki. Jest ona bardziej widoczna niż wzmianka, iż formalnie firma zarejestrowana jest w Toruniu.