Jesteś tutaj: HomeInowrocławPrezydent Inowrocławia apeluje o przesunięcie wyborów, KOD oczekuje również stanowiska prezydenta Bydgoszczy

Napisane przez  Ł.R. Opublikowano w Inowrocław piątek, 27 marzec 2020 13:58
Prezydent Inowrocławia apeluje o przesunięcie wyborów, KOD oczekuje również stanowiska prezydenta Bydgoszczy Fot: Facebook

Prezydent Inowrocławia Ryszard Brejza napisał do premiera Mateusza Morawieckiego list o przesuniecie daty wyborów prezydenckich. Ich przygotowanie na szczeblu lokalnym będzie zadaniem samorządów, coraz więcej samorządowców ma jednak obawy co do możliwości ich bezpiecznego przeprowadzenia.

Jak to możliwe, aby w stanie nadzwyczajnym, w którym wzywamy mieszkańców do pozostania w domach, jednocześnie organizować kampanie wyborczą oraz wzywać do udziału w głosowaniu? - pisze prezydent Ryszard Brejza.

Zdaniem Brejzy przeprowadzenie wyborów w Inowrocławiu będzie bardzo trudne, bowiem nie ma on możliwości przymusić sobie podległych pracowników do pracy w komisjach wyborczych. Inowrocław nie jest również wstanie zapewnić na dzisiaj obsługi informatycznej.

Wczoraj z listem do prezydenta Bydgoszczy wystąpił natomiast Komitet Obrony Demokracji, z oczekiwaniem zabrania stanowiska w przedmiotowej sprawie - Uważamy, że w trosce o życie i zdrowie mieszkańców powinno się odłożyć wybory na stosowny, późniejszy termin. W obliczu zagrożenia, którym jest epidemia, zarówno władze lokalne, jak i cała bydgoska społeczność muszą skupić się na działaniach ograniczających rozprzestrzenianie się wirusa.

Wybory mogą zamienić się w śmiertelną pułapkę dla wielu Bydgoszczan – pisze grupa lokalna KOD w Bydgoszczy.

Do tej pory pod internetową petycją podpisało się już ponad 134 tys. osób. Od wczoraj, gdy petycja przekroczyła 100 tys. podpisów, mamy lawinowy wzrost poparcia. Więcej o petycji - https://secure.avaaz.org/pl/community_petitions/rada_ministrow_wzywamy_do_przesuniecia_daty_wyborow_prezydenckich_z_powodu_stanu_nadzwyczajnego/?fbclid=IwAR2cYzG2dE26BJtjY5mkZ80_M19_k_t3v65Tln173PDWRBYg42vSpLvc0us

• W Zamku Bierzgłowskim rywalizowali szachiści

W naszym regionie szachy się rozwijają - małymi krokami. Tym razem dzięki turniejowi w Zamku Bierzgłowskim. I Złoty Turniej Szachowy za nami.

• Szachiści będą walczyć o złoto na zamku

Między Toruniem a Bydgoszczą w Zamku Bierzgłowski odbędzie się I Złoty Turniej Szachowy w szachach klasycznych. 7 partii w dwa dni w tempie 60’ na zawodnika, a do wygrania prawdziwe złoto.
    Wyjątkowy turniej w Zamku Bierzgłowskim gdzie panuje prawdziwie rycerska atmosfera? Tak to możliwe.

« Maj 2024 »
Pon Wto Śro Czw Pią Sob Nie
    1 2 3 4 5
27 28 29 30 31
  • Nigdy w historii samorządu województwa Warszawa nie ingerowała jak teraz próbuje

Poniedziałkowa sesja Sejmiku Województwa nie przyniosła wyboru nowego marszałka oraz Zarządu Województwa, obrady mają być kontynuowane w czwartek. W końcu radni musieli przyznać, że trwają jakieś negocjacje w Warszawie na wynik których muszą poczekać. Nikt nie mówi jednak o szczegółach, kuluary są bardziej wylewne, ale ta sprawa w pewnym sensie pokazuje lekceważenie dla woli mieszkańców.

• Mamy zarejestrowanych 57 kandydatów na europosłów. Konfederacja wciąż walczy o rejestrację

W poniedziałek Państwowa Komisja Wyborcza zarejestrowała kilka komitetów, które w kujawsko-pomorskim uzupełniały braki – w rezultacie mamy już 6 komitetów, z których kandyduje łącznie 57 kandydatów. Na tej liście nie ma Konfederacji, która zapewne jak uda się uzupełnić formalności również wystartuje. Zobaczymy oprócz znanych komitetów takie jak Polexit czy Strajk Przedsiębiorców.