Twój Ruch popiera stanowisko Bydgoszczy w sprawie ZIT

Poseł Łukasz Krupa oraz przewodniczący bydgoskich struktur Twojego Ruchu Jacek Kwaśniewski wystosowali do prezydenta Rafała Bruskiego i przewodniczącego Rady Miasta Bydgoszczy stanowisko, w którym popierają twardą politykę bydgoskiego samorządu w kwestii ZIT.

Bydgoszcz chce, aby w naszym województwie powstały dwa ZIT-y – dla Bydgoskiego Obszaru Funkcjonalnego i Toruńskiego Obszaru Funkcjonalnego – a nie jeden wspólny, jak oczekują tego toruńscy politycy i marszałek województwa.

Czas położyć kres sytuacji, w której często za sprawą stronniczej protoruńskiej polityki Marszałka Piotra Całbeckiego, kluczowe dla rozwoju Miasta i regionu decyzje zapadają bez udziału władz miasta Bydgoszczy, a często również bez ich woli – pisze Twój Ruch.

Tylko silna rozwijająca się Bydgoszcz może być motorem przyszłej metropolii. Bez tego nasze województwo nie będzie wstanie konkurować gospodarczo z innymi, nie wspominając już o metropoliach europejskich – czytamy dalej – Doceniając polityczną odwagę Pana Prezydenta oraz stanowczą i konsekwentną od wielu miesięcy postawę Pana Przewodniczącego w przedmiotowej sprawie wierzymy, że w swoich działaniach kierują się Państwo szczerą troską o interesy Bydgoszczy oraz że determinacja w kwestii Zintegrowanych Inwestycji Terytorialnych nie ma związku z jesiennymi wyborami samorządowymi.