Produkty żywnościowe – jak powinna wyglądać prawidłowa etykieta?

Obecne trendy żywnościowe sprawiają, że coraz częściej zwracamy uwagę na to, co właściwie jemy. Nie chodzi tu tylko o produkty, które wybieramy, ale też składniki, z jakich się składają. Właśnie dlatego coraz częściej czytamy etykiety, na których zawarte są najważniejsze informacje. Ważne jest jednak to, by wiedzieć, jak powinna wyglądać prawidłowa etykieta. Tylko dzięki temu będziemy mogli stwierdzić, że zawarte na niej informacje są prawdziwe, a produkt zgodny z obowiązującymi przepisami.

Po co właściwie są etykiety?

Przede wszystkim trzeba zdawać sobie sprawę z tego, że etykiety są niezwykle istotne. Właśnie dlatego konieczna jest ich obecność na każdym produkcie spożywczym. W ten sposób każdy konsument dokładnie wie, z czego składa się to, co chce kupić. Warto też zwrócić uwagę na fakt, że te informacje zapewniają bezpieczeństwo wszystkim konsumentom. Chodzi tu nie tylko o własne upodobania żywnościowe, ale również np. wszelkiego rodzaju alergie pokarmowe. Dzięki temu klient kupuje produkt z alergenem na własną odpowiedzialność, ponieważ może przeczytać dokładny skład, który znajduje się na etykiecie.

 

Informacje zawarte na etykiecie

Warto zwrócić uwagę na fakt, że etykieta produktów spożywczych to prawdziwa skarbnica wiedzy. Dzięki niej możliwe jest dowiedzenie się wielu przydatnych informacji, które zagwarantują konsumentom bezpieczeństwo, ale też sprawią, że podejmujemy świadome decyzje.

 

Jakie informacje powinna zawierać etykieta?

  • Skład produktu – trzeba przyznać, że jest to jedna z najważniejszych informacji. Zarówno ze względu na bezpieczeństwo, jak i upodobania żywnościowe. W ten sposób łatwiej też kontrolować producentów oraz składniki, które używają np. do polepszenia smaku produktów.
  • Waga produktu – każda etykieta posiada również informacje na temat wagi netto danego produktu. Dzięki temu możliwe jest określenie rzeczywistej ilości bez opakowania.
  • Kalorie i składniki odżywcze – kolejną obowiązkową informacją, która musi znaleźć się na etykiecie, jest ilość kalorii, a także wartość odżywcza produktów. Warto zwrócić uwagę na fakt, że większość producentów umieszcza dane określane dla 100 gram danego produktu. Jest to jedna ze sztuczek, na którą zawsze należy uważać.
  • Sposób przechowywania i przygotowania produktu – jest to niezwykle ważna informacja, dzięki której każdy konsument wie, co zrobić, by dany produkt był zdatny do spożycia. Takie dane nie tylko wpływają na łatwiejsze przygotowanie, ale też zapewniają bezpieczeństwo np. dzięki poinformowaniu o konieczności zdjęcia folii ochronnej przed włożeniem do kuchenki mikrofalowej lub piekarnika.

Odpowiednia etykieta

Trzeba zdawać sobie sprawę z tego, że wszystkie informacje, jakie są zawarte na etykiecie, spełniają wymogi prawne, ułatwiają podejmowanie konsumenckich oraz zapewniają bezpieczeństwo. Dlatego bardzo ważne jest to, by etykiety były wykonane z trwałych materiałów. Zatem warto ufać tylko odpowiednim firmom, które się tym zajmują, jak np. http://logopakeast.pl/produkt/etykieciarki-logopak/.