Zachowywanie dystansu, dbałość o higienę i dezynfekcję sprzętu, zakaz spożywania żywności na terenie galerii – m.in. takie wytyczne przygotował resort rozwoju we współpracy z Głównym Inspektoratem Sanitarnym dla galerii i centrów handlowych, które zostaną otwarte 4 maja.
W związku z kolejnym etapem odmrażania gospodarki MR we współpracy z GIS i przedstawicielami zainteresowanych środowisk opracowało rekomendacje dla poszczególnych branż, w tym dla galerii i centrów handlowych oraz znajdujących się w nich stref gastronomicznych.
Jak przypomniano w komunikacie, na terenie wielkopowierzchniowych obiektów handlowych działalność gospodarczą mogą prowadzić wszystkie sklepy z wyłączeniem: stref aktywności fizycznej (siłownie, sale i place zabaw, parki trampolin), stref gier, kin oraz wysp handlowych.
Wytyczne sugerują organizację stanowisk pracy w sklepach z zachowaniem 2-metrowej odległości między pracownikami i klientami galerii. Rekomendowana jest także organizacja pracy pracowników z uwzględnieniem systemu zmianowego i rotacyjnego oraz niezbędnej rezerwy kadrowej, na wypadek wzrostu ryzyka epidemicznego.
„Należy ograniczyć do niezbędnego minimum spotkania i narady wewnętrzne. Spotkania powinny być prowadzane przy otwartych oknach, z zachowaniem rekomendowanych przez służby sanitarne odległości między osobami (minimum 2 m). W miarę możliwości lepiej wybierać kontakt telefoniczny i/lub mailowy” – czytamy.
Zgodnie z rekomendacjami klienci powinni też mieć możliwość zakupu maseczek w przynajmniej jednym sklepie znajdującym się na terenie obiektu handlowego lub w punkcie ustanowionym przez zarządcę obiektu, ewentualnie w automacie do zakupu maseczek.
Jak podało MR, właściciele sklepów znajdujących się na terenie galerii lub centrów handlowych są zobligowani do zainstalowania możliwie dużej liczby pojemników z preparatem dezynfekcyjnym przy wszystkich wejściach – również do placówek wewnątrz – a także w toaletach i przy kasach.
„Natomiast klienci mają obowiązek noszenia w sklepach rękawiczek jednorazowych lub rękawiczek foliowych zapewnionych przez operatora danego sklepu” – dodano.
Wedle wytycznych, na terenie wielkopowierzchniowych obiektów handlowych należy stworzyć wydzielone strefy gastronomiczne z widoczną, fizyczną barierą oddzielającą. „W każdej strefie na jedną osobę powinno przypadać min. 15 m kw. Osoby stojące w kolejce powinny stać w 2-metrowych odstępach. W utrzymaniu odpowiedniego dystansu powinny im pomóc umieszczone w widocznych miejscach wskazówki (naklejki na podłodze lub stojące znaki)” – uściślono.
Resort rozwoju poinformował też, że od 4 maja, czyli od momentu otwarcia galerii i centrów handlowych w ramach odmrażania gospodarki, w strefie gastronomicznej będzie można kupować żywność wyłącznie na wynos i w ramach dostaw. „Dania nie mogą być spożywane na miejscu, czyli na terenie galerii, ani na ulicy” – podkreślono w komunikacie.
Wytyczne regulują także zasady parkowania. Zgodnie z nimi klienci są zobligowani do parkowania na co drugim miejscu, a w przypadku braku takiej możliwości do zachowania dystansu przy wsiadaniu i wysiadaniu z pojazdów. „Z codziennego użytku pozostają wyłączone wszelkiego rodzaju fontanny, place zabaw i kąciki zabaw. Nie wolno również korzystać z szatni, przechowalni ubrań i przedmiotów” – napisano.
Więcej informacji o wytycznych dla poszczególnych branż można uzyskać pod adresem: https://www.gov.pl/web/rozwoj/wytyczne-dla-branz
W komunikacie przypomniano ponadto o stosowaniu podstawowych zasad bezpieczeństwa, czyli zachowywaniu 2-metrowej odległości od innych w przestrzeni publicznej, zasłanianiu nosa i ust, przestrzeganiu zasad sanitarnych w miejscach gromadzenia się ludzi oraz kwarantannie i izolacji dla osób zarażonych lub potencjalnie zarażonych. (PAP)
autorka: Daria Porycka
dap/ mmu/