Jesienią przyszłego roku powinniśmy móc skorzystać z przestrzeni w Hali Targowej przy ulicy Magdzińskiego w Bydgoszczy – w obiekcie planuje się kilka przestrzeni restauracyjnych, siedzibę browaru rzemieślniczego oraz trzy przestrzenie eventowe pozwalające na organizowanie mniejszych koncertów, czy np. spotkań autorskich z autorami książek. O szczegółach mówił dzisiaj Patryk Maćkowski, przedstawiciel operatora spółki Hala Targowa.
Wtorek był wyjątkowym dniem dla przywrócenia życiu Hali Targowej, bowiem prezydent Rafał Bruski przekazał Maćkowskiemu pozwolenie na budowę, czyli stworzenie całego ,,foodhallu”.
– Myślę, że będzie to piękne miejsce, które będzie tętniło życiem – zapowiada prezydent Bydgoszczy Rafał Bruski – Chcemy wszyscy być z tego miejsca dumni
– Mam nadzieje, że na mapie Polski będzie to wyjątkowy ,,fothall” – podkreślał Maćkowski, dając do zrozumienia, że plan jest na miejsce naprawdę wyjątkowe – Głównym aspektem jest ,,foodhall” – jest to pierwszy moment wejścia to będzie przestrzeń gastronomiczna, sfera konsumpcji – wiele restauracji, kawiarni. My uzupełniamy tą przestrzeń o strefę handlowo-targową. Będzie też również bazar – taki eko-targ można powiedzieć.
Hala będzie miała trzy kondygnacje – parter z przestrzenią głównie restauracyjną i eventową oraz bazarkiem; piwnica z browarem rzemieślniczym, przestrzenią targową i małą przestrzenią eventową np. pod organizację degustacji wina. Nad parterem powstaje też antresola z planowanymi kawiarniami, być może pojawi się też mediateka, sale szkoleniowe, czy przestrzeń cooworkingowa. Dodatkowo będzie też przestrzeń na wschód hali, gdzie planowane są ogródki gastronomiczne. Wewnątrz hala ma pomieścić 250 gości na miejscach siedzących, drugie 250 planuje się na zewnątrz. Szerzej o koncepcji Maćkowskiego na materiale filmowym.
Wizualizacje: