Według badań weganie mniej narażeni na negatywne skutki COVID-19

Według badań weganie mniej narażeni na negatywne skutki COVID-19

Osoby niejedzące mięsa i peskatarianie lżej przechodzą zakażęnie Covid-19. Dlatego te diety mogą być traktowane jako forma ochrony przed ciężką postacią Covid-19 – wynika z przeprowadzonych w sześciu krajach badań.

 

Osoby na dietach roślinnych mają 73 proc. mniejsze, a peskatarianie (czyli osoby niejedzące czerwonego i białego mięsa, ale spożywające ryby) 59 proc. mniejsze ryzyko na przejście Covid-19 o umiarkowanym lub ciężkim przebiegu – wynika z badań amerykańskich naukowców opublikowanych w poniedziałek w czasopiśmie naukowym „BMJ Nutrition, Prevention & Health”.

 

Diety niskowęglowodanowa i wysokobiałkowa zwiększają z kolei ryzyko ciężkiego przechorowania Covid-19 – mówią badania. Naukowcy zestawili ze sobą deklaracje dotyczące sposobu żywienia i informacje o zakażeniach blisko 3 tys. pracowników opieki zdrowotnej w sześciu krajach świata. Badania przeprowadzono latem 2020 r., w ankietowanej grupie odnotowano ponad 500 infekcji.

 

„Od początku pandemii było wiele spekulacji dotyczących wpływu diety na ryzyko zakażenia. To badanie stara się odpowiedzieć na te pytania, ale trzeba brać pod uwagę również jego ograniczenia. Badanie opiera się w całości na samodzielnych deklaracjach, a wiele danych pokazuje, że poleganie na takim źródle informacji w badaniach dotyczących diety jest niewiarygodne” – skomentował dla stacji SkyNews dietetyk z Uniwersytetu w Reading, prof. Gunter Kuhnle.

 

„Badana próba jest odpowiednia, a analiza wygląda na kompetentnie przeprowadzoną. Potrzebne są jednak dalsze badania, by potwierdzić bezpośredni związek przyczynowo-skutkowy między dietą a przebiegiem Covid-19” – powiedział z kolei genetyk z Univeristy College w Londynie, prof. Francosi Balloux.(PAP)

 

adj/ kgod/