Koszyk do wyrastania chleba – zaproponuj atrakcyjne wypieki!

Koszyk do wyrastania chleba – zaproponuj atrakcyjne wypieki!

Prowadzisz rzemieślniczą piekarnię? Serwujesz wypieki w prowadzonym sklepie lub restauracji? Pieczesz chleb, z którego następnie przygotowujesz sprzedawane kanapki? Klientów przyciąga nie tylko zapach wypieków, ale również ich kształt i oczywiście chrupiąca skórka. W uzyskaniu pysznych wypieków o pożądanych walorach smakowych i wizualnych pomoże koszyk do chleba. Sprawdź, jak z niego korzystać.

W jakim celu stosuje się koszyk do chleba?

Koszyk do wyrastania chleba nie jest niezbędnym elementem wyposażenia piekarni – można się bez niego obejść. A jednak to nie przypadek, że wiele piekarni korzysta z tego akcesorium. Stosując koszyczek do wyrastania chleba, można uzyskać odpowiedni kształt ciasta na etapie jego wyrastania. W konsekwencji wypiek zyskuje atrakcyjny wygląd – zachęca konsumenta do zakupu zarówno kształtem, jak i zapachem. Ale to nie wszystko – koszyk do chleba:

  • pozwala uformować ciasto – koszyczki do wyrastania chleba mają różne kształty, przy czym najpopularniejsze są okrągłe, podłużne i prostokątne;
  • zmniejsza wilgotność ciasta – wypiek zyskuje tak pożądaną chrupiącą skórkę, która jednocześnie ułatwia krojenie pieczywa;
  • zapewnia optymalny wygląd wypieku – nie ma obawy, że bochenek chleba będzie popękany z boku, może mieć za to atrakcyjny wzór na skórce.

Jaki koszyczek do wyrastania chleba sprawdzi się najlepiej?

Jeżeli spojrzeć na ofertę firmy hert.pl, która jest liderem w branży wyposażenia przemysłu spożywczego, to można wskazać, na co warto zwrócić uwagę, wybierając koszyczki do wyrastania chleba.

Pierwszą kwestią jest materiał wykorzystany do produkcji koszyka. Producenci najczęściej wykorzystują naturalne materiały (wiklinę i rattan), ale w ich ofertach można znaleźć też modele plastikowe. Rekomendowane są też pierwsze – taki koszyczek do wyrastania chleba nie zawiera szkodliwych środków chemicznych i lepiej wyciąga wilgoć z ciasta.

Dla atrakcyjności gotowego wypieku znaczenie ma jego prezencja. Rattanowy koszyczek do wyrastania chleba pozostawia na cieście spiralny wzór, który jest widoczny na skórce. Jednocześnie uzyskać można estetyczne, rustykalne pęknięcia. Ponieważ taki wzór przyciąga wzrok, może też skutecznie zachęcić do zakupu.

Po trzecie, ważna jest wielkość koszyka do wyrastania chleba. Producenci proponują kosze o różnej pojemności – od 0,5 do 2,5 kg. Dysponując koszykami do wyrastania chleba, można przygotować zarówno bochenki o standardowej wadze, jak i znacznie większe bochenki – w zależności od tego, jaki asortyment zamierza oferować piekarnia.

Jak prawidłowo korzystać z koszyka do chleba?

Wielu piekarzy jest wiernych tradycyjnym metodom pieczenia chleba. Inni z kolei chętnie wypróbowują rynkowe nowinki, w tym właśnie koszyki do chleba. Prowadzisz sklep, w którym planujesz uruchomić piekarnię? Chcesz rozszerzyć działalność swojej restauracji właśnie o pieczenie chleba? Jeżeli chcesz ułatwić sobie wypiek, musisz wiedzieć, jak używać koszyka do wyrastania pieczywa.

Zasady używania koszyka do wyrastania chleba są dość proste:

  • koszyk, w którym będzie wyrastał chleb, należy oprószyć mąką – dobrze sprawdza się mąka ryżowa, użyć można też mąki żytniej;
  • alternatywą dla oprószenia koszyka mąką jest skorzystanie z lnianego lub bawełnianego materiału – zapobiega to przyklejaniu się ciasta;
  • przed umieszczeniem ciasta w koszyku należy je wstępnie uformować – ciasto wkłada się złożeniem do góry lub do dołu.