Samorząd wojewódzki promuje gęsinę, ale nie zaliczamy się do jej najważniejszych producentów

Samorząd wojewódzki promuje gęsinę, ale nie zaliczamy się do jej najważniejszych producentów
Fot: Pomorskie.eu

Przy okazji Święta Niepodległości Samorząd Województwa Kujawsko-Pomorskiego prowadził promocję mięsa gęsiego na szeroką skalę. Gęsina promowana jest przez województwo od wielu lat. Drugi rok z rzędu kujawsko-pomorscy podatnicy dołożą się też do promocji gęsiny w Rzymie. Te działania mogą przyczynić się do wzrostu popularności tego mięsa w Polsce, a być może także za granicą, ale problem w tym, że w skali kraju jesteśmy przeciętniakiem jeżeli chodzi o gęsi wolumen.
Żadne inne województwo nie angażuje się w promocję gęsiny z taką skalą. Największym producentem gęsiny w Polsce jest sąsiednie województwo wielkopolskie, które według danych KOWR produkuje ok. 20% polskiej produkcji, czyli 258 tys. sztuk rocznie. Na drugim miejscu jest inny nasz sąsiad – warmińsko-mazurskie z 213 tys. sztuk. Kolejne lokaty należą do podlaskiego, mazowieckiego i łódzkiego. Kujawsko-pomorskie, które najbardziej ambitnie promuje w Polsce konsumpcję gęsiny jest dopiero szóste z mniej niż 8% udziałem w rynku. Według KOWR jest to 97 tys. ton.

Zdaniem izby drobiarskiej ok. 85% wyprodukowanej w Polce gęsiny trafia na eksport. Z kolei główna sieć sprzedaży gęsiny w Polsce to zagraniczne sieci handlowe, które oferują w dużej mierze gęsinę zagranicznych producentów.

Przez ostatnie lata kujawsko-pomorskie rolnictwo przodowało w polskiej produkcji wieprzowiny. Ta rola jest już nieco mniejsza niż kilka lat temu, ale nadal jest to prawie 10% całkowitej polskiej produkcji i 3. miejsce w kraju.