Szacuje się, że wino wynaleziono jakieś 9 tys. lat temu, dość mocno ten napój eksponowany jest chociażby w Piśmie Świętym. Wino jako wyjątkowy produkt powstający z natury, jeżeli jego twórca jest pełen pasji może być dziełem sztuki. Restauracja Monka na Wyspie Młyńskiej organizuje cyklicznie degustacje win, winiarzy z różnych stron świata. W czwartek gościł Chirstoph Bauer ze swoją kolekcją winną, z Austrii.
– Każdego zapraszamy nowego winiarza i parujemy go z kuchnią Monki. Fantastyczną kuchnią europejską, która daje wam od roku na Wyspie Młyńskiej, cudowne mączne experience – opowiada Daniel Matz z restauracji MONKA, który jest inicjatorem degustacji – Ściągamy winiarzy z Europy, a także zza oceanu, a także będzie ktoś z Nowej Zelandii.

W czwartek gościem był wspomniany Chirstoph Bauer, winiarz z regionu Weinviertel w Austrii – Weinviertel jest bardzo znany ze swoich win Grüner Veltliner. Leży na północ od Dunaju, na północ od Wiednia, a nasza winnica znajduje się tuż przy granicy z Czechami – opowiada Bauer. Prezentowane wina charakteryzowały się dość łagodnym smakiem- Sami produkujemy wszystkie nasze winogrona. Wykonujemy całą pracę związaną z winem — przycinamy winorośl zimą, cały czas pracujemy w winnicach. Dla nas ważne jest, aby każdy krok prowadzący do dobrego, a nawet najlepszego wina wykonywać samemu i razem z rodziną – mówi o tajnikach pracy Christoph Bauer, który przyznaje, że spodobała mu się Bydgoszcz – Zostałem tu zaproszony i naprawdę lubię tu przyjeżdżać oraz poznawać tę część Polski. I tak, na pewno jeszcze tu wrócę. Mam nadzieję, że wkrótce.






