Opakowania przemysłowe pełnią przede wszystkim funkcję ochronną żywności. Służą one do przechowywania i transportowania produktów, a także przez swoje walory estetyczne zwiększają atrakcyjność towarów. Dostępne na rynku opakowania można podzielić według kilku kryteriów np. materiału, z którego je wykonano, czy funkcji, jaką pełnią.
Rodzaje opakowań sklasyfikowane, ze względu na materiał, z którego są wykonane:
- papierowe i tekturowe – cechą pozytywną tego rodzaju opakowań jest przede wszystkim niska cena, poza tym łatwo się je barwi i można je łączyć z tworzywami sztucznymi. Wadą tych produktów jest z pewnością niska odporność na wilgoć, wodę oraz tłuszcze i zapachy.
- szklane – świetnie nadają się do długiego przechowywania produktów, dzięki obojętności chemicznej, nie wpływają one ujemnie na żywność. Dodatkowo szklane opakowanie jest wielokrotnego użytku, nie przepuszcza zapachów, płynów i pary wodnej. Jedynymi negatywnymi cechami takiego produktu są: niska odporność na urazy mechaniczne i duża masa.
- metalowe – chronią żywność przed zapachami, wilgocią i światłem, ale są podatne na korozję, która może powodować przenikanie metali do produktów. Opakowania metalowe to przede wszystkim puszki, wiadra, tacki aluminiowe, pudełka i folia aluminiowa.
- drewniane – takie opakowania są wytrzymałe i najczęściej posiadają małą masę. Mimo to, mają one wiele wad. Przede wszystkim nie są odporne na wilgoć, co często powoduje pęcznienie. Dodatkowo opakowania drewniane trudno się myje i odkaża.
- z tworzyw sztucznych – tego rodzaju opakowania są obecnie bardzo popularne. Posiadają wiele pozytywnych cech, przede wszystkim są lekkie, odporne na chemikalia, łatwo się je formuje i barwi. Dodatkowo nie przepuszczają one pary wodnej i drobnoustrojów. Wadą tych produktów jest przede wszystkim długi okres rozkładu, co negatywnie wpływa na stan środowiska naturalnego, dodatkowo mogą one wchodzić w niebezpieczne interakcje z pożywieniem.
Rodzaje opakowań, ze względu na pełnioną funkcję:
- ochronne – to takie, które mają zabezpieczyć produkt przed uszkodzeniem i działaniem czynników zewnętrznych.
- transportowe – to te, które optymalizują przebiegi towarów i maksymalizują wykorzystanie ładowności pojazdu.
- informacyjne – takie opakowania pomagają zwiększyć sprzedaż i są pomocne dla konsumenta.
Specyficzny typ opakowań – produkty ze spienionego polistyrenu
Opakowania ze styropianu są często wykorzystywane w gastronomii. Można w nich przetransportować ciepłe posiłki, przechować świeże owoce i ryby. Producenci opakowań ze spienionego polistyrenu, jak knauf-industries.pl, gwarantują, że ich produkty są odporne na zmienność warunków atmosferycznych i wilgoć, posiadają zdolność absorbowania wstrząsów i są bardzo lekkie.
Wybór opakowań jest szeroki, w zależności od potrzeb oraz dzięki znajomości wad i zalet każdego z nich, można zdecydować się na odpowiedni rodzaj.