Inowrocławski szpital wyróżniony za praktyki dobrego żywienia

Materiał prasowy

Rada ekspertów programu „Szpital Dobrej Praktyki Żywienia Klinicznego – Leczenie przez żywienie” zakończyła proces certyfikacji szpitali i wyłoniła zwycięzców. Do programu zgłosiło się 34 placówek z całej Polski. Za prowadzenie żywienia klinicznego na najwyższym poziomie nagrodzonych zostało 8 szpitali, w tym Szpital Wielospecjalistyczny im. dr. Ludwika Błażka w Inowrocławiu. W tegorocznej edycji przedłużono także ważność certyfikatu Szpitala Uniwersyteckiego nr 1 im. dr A. Jurasza w Bydgoszczy, Szpitala Uniwersyteckiego nr 2 im. dr Jana Biziela w Bydgoszczy oraz Wojewódzkiego Szpitala Zespolonego im. L. Rydygiera w Toruniu.


Certyfikaty wręczono 9 czerwca 2022 podczas Zjazdu Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu POLSPEN. Leczenie przez żywienie jest szansą na szybszy powrót do zdrowia, a certyfikat potwierdza stosowanie europejskich i polskich standardów w zakresie żywienia klinicznego.

 

Program „Szpital Dobrej Praktyki Żywienia Klinicznego” powstał, aby żywienie kliniczne było powszechnie stosowane we wszystkich polskich szpitalach. Organizatorem programu jest Polskie Towarzystwo Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu (POLSPEN), a swoim patronatem program objęli: Ministerstwo Zdrowia, Narodowy Fundusz Zdrowia, Polskie Towarzystwo Żywienia Klinicznego, Polskie Towarzystwo Żywienia Klinicznego Dzieci, Towarzystwo Chirurgów Polskich, Polskie Towarzystwo Chirurgii Onkologicznej, Polskie Towarzystwo Farmaceutyczne, Naczelna Izba Aptekarska, Polska Federacja Szpitali, Polska Unia Szpitali Klinicznych, Stowarzyszenie Apetyt na Życie oraz Farmakoekonomika Szpitalna.

 

– Wprowadzenie działań mających na celu poprawę efektywności terapii żywieniowych stosowanych w szpitalach jest niezbędnym elementem niosącym za sobą pozytywne konsekwencje zarówno dla pacjenta, jak i samej placówki. Efektywna terapia żywieniowa w leczeniu pooperacyjnym pacjenta pozwala na ograniczenie powikłań, co przekłada się na koszty leczenia i czas pobytu w szpitalu. Niestety nadal powszechne jest niedożywienie szpitalne. Wielokierunkowe konsekwencje niedożywienia przekładają się nie tylko na efekty leczenia, ale także stan zdrowotny po zakończeniu terapii – wyjaśnia prof. dr hab. n. med. Stanisław Kłęk, Prezes Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu.

 

Otrzymanie certyfikatu, który potwierdza przestrzeganie przez placówkę najwyższych standardów w zakresie leczenia żywieniowego oraz możliwość zapewnienia każdemu pacjentowi z ryzykiem żywieniowym odpowiedniej opieki hospitalizacyjnej jest przyznawany na okres 2 lat.