Co sprawia, że lody rzemieślnicze są wyjątkowe?

Co sprawia, że lody rzemieślnicze są wyjątkowe?

W niedzielę 21 lipca przypada Światowy Dzień Lodów (trzecia niedziela lipca) ustanowiony przez prezydenta USA Ronalda Reagana. Lody rzemieślnicze uznawane za zdrowsze od kilku lat są promowane z kolei przez Parlament Europejski, który w 2012 roku ustanowił na marzec Europejski Dzień Lodów Rzemieślniczych – Nasze lody zawsze są świeże – podkreśla Katarzyna Miechowiecka, która prowadzi na bydgoskim Błoniu rzemieślniczą lodziarnie.

– Nasze lody nie stoją miesiącami w zamrażarniach, są produkowane na bieżąco, zawsze są świeże. Można produkować każdy smak jaki się wymarzy. Daje to nam duże pole do popisu – wskazuje Katarzyna Miechowiecka chwaląca się około 200 pozycjami w menu smaków – Produkcja naszych lodów odbywa się ze świeżego mleka, ze śmietany, z twarogu, maskarpone. Jeżeli chodzi o lody owocowe stosujemy głównie owoce świeże, soki wyciskane z owoców.

W uchwale Parlamentu Europejskiego z 2012 roku wspomniano, że w Europie działa około 50 tys. lodziarni, które zatrudniają około 300 tys. pracowników. Ciężko powiedzieć jak wygląda ten rynek dzisiaj, w Polsce branża dopiero jednak się rozwija, dlatego lodziarnie szukają też innych produktów – W ofercie naszej lodziarni posiadamy również kawę paloną rzemieślniczą w lokalnej palarni. Poza kawą standardową na ciepło można napić się ice latte, bądź kawy mrożonej z gałką loda – wyjaśnia Miechowiecka.