Zdrowe chipsy. Dlaczego warto szukać alternatyw?

To, co znajduje się na sklepowych półkach na działach z chipsami, niewiele ma zwykle wspólnego z filozofią zdrowego odżywiania. Chipsy produkowane na masową skalę, wytwarzane są często z wykorzystaniem wątpliwej jakości tłuszczów. Należy do nich na przykład olej palmowy, który jest najczęściej wykorzystywanym olejem w całym przemyśle spożywczym z uwagi na to, że jest stosunkowo niedrogi. Nie ma jednak korzystnego wpływu na zdrowie. Duże spożycie oleju palmowego prowadzi do chorób naczyniowo-sercowych – miażdżycy, niewydolności serca, a także do chorób związanych z metabolizmem tłuszczu i cukrów.

W paczce sklepowych chipsów znajdują się też konserwanty, przedłużające trwałość oraz polepszacze smaku, których zadaniem jest podkręcenie smaku chipsów tak, abyśmy sięgając po garść przekąski, mimowolnie zjedli jej jak najwięcej. Ponadto, produkowane masowo chipsy miewają w składzie sztuczne aromaty. Chipsy o smaku twarożku ze szczypiorkiem czy żeberek z grilla nie mają oczywiście w sobie ani grama sera czy mięsa – smak obiecany na opakowaniu zapewniają odpowiednie sztuczne aromaty.

 

Jeśli przyrządzamy chipsy samodzielnie, składniki, które użyjemy, zależą od nas. Jeżeli tłuszcz, to na przykład rzepakowy. Jeśli przyprawy, to tylko te ulubione, ale co ważne, bez dodatkowych, szkodliwych substancji. Podobną politykę zamienników stosuje catering dietetyczny w Bydgoszczy, który serwuje zdrowe wersje gotowych dań, dbając o to, by skład “gotowców”  zbliżony był do posiłków serwowanych w domu. Domowe chipsy to kontrola nad tym, co trafia do naszego żołądka.

 

Chipsy batatowe

Domowe chipsy z ziemniaków to najbardziej zbliżona wersja chipsów paczkowanych, jednak o zdrowym składzie. Zawierają sporo potasu, który obniża ciśnienie krwi, oraz magnezu, który poprawia przemianę materii, łagodzi uczucie przemęczenia i stresu. Bataty są też bogate w ważną dla kondycji włosów i skóry witaminę A.

Przygotowanie:

  • 2 bataty

  • 2 łyżki oleju ryżowego

  • 1 papryka słodka

  • 1 chili

  • rozmaryn

  • sól

Sos:

  • 1 puszka cieciorki, 

  • 2 ząbki czosnku, 

  • 2-3 łyżki oleju sezamowego, 

  • 1 cytryna, sól i świeżo zmielony pieprz 

 

Bataty obrać i pokroić na cienkie plastry. Wymieszać z olejem i przyprawami. Rozłożyć na blaszce i piec w 150 stopniach przez 30 minut.

Sos: Cieciorkę odcedzić i zblendować. Dodać sok z całej cytryny, wyciśnięty czosnek i olej. Doprawić. 

Chipsy z buraków

 

Chipsy buraczane, zaraz po ziemniaczanych, są najczęściej przygotowywanymi przekąskami. Bardzo smaczne, o charakterystycznym bordowym kolorze i lekko słodkawym zapachu. Zawierają sporo żelaza i witamin z grupy B, które działają pozytywnie na działanie układu krwionośnego, mięśni, poprawiają pamięć. 

Przygotowanie:

 

  • 3 buraki

  • 2 łyżki oleju rzepakowego

  • suszony czosnek

  • sól i pieprz

 

Sos:

 

  • 1 papryka czerwona

  • 1 pomidor

  • 1 łyżka octu balsamicznego, 

  • sól i pieprz

  • bazylia

  • łyżeczka miodu

 

 

Buraki obrać, umyć i pokroić na cienkie plasterki. Wymieszać z olejem, pieprzem, solą i czosnkiem, tak, aby były pokryte z każdej strony. Ułożyć plasterki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 20 minut.

 

Sos: paprykę upiec w piekarniku. Po ostygnięciu obrać ze skórki, usunąć pestki. Pomidora obrać i zmiksować z papryką i przyprawami. Dodać ocet i miód.

 

Zdrowe, domowe chipsy z warzyw są bardzo dobrą alternatywą dla sklepowych przekąsek. Świetnie smakują w połączeniu z pikantnymi sosami czy innymi ulubionymi dipami, choć sprawdzą się również zupełnie bez dodatków, jako chrupiąca przegryzka. Chipsy sklepowe zawdzięczają popularność dobremu smakowi, istnieją jak widać równie smaczne alternatywy, o znacznie korzystniejszym wpływie na zdrowie. Szukając pomysłów na zdrowe przekąski lub rozważając zmianę diety, warto skorzystać z pomocy specjalistów, jaką oferuje Wygodna Dieta i dać się zaskoczyć alternatywnym, zdrowszym wersjom codziennych posiłków.