Przyszli kucharze uczyli się sztuki przyrządzania sushi

Przyszli kucharze uczyli się sztuki przyrządzania sushi

Pierwsze historyczne wzmianki o tradycyjnej japońskiej potrawie jakim jest sushi pojawiły się w VIII wieku, dzisiaj sushi jest znane na całym świecie. Wpływ na jego sławę ma unikalny smak. Sztuki przyrządzania sushi uczyli się na warsztatach uczniowie z Kujawsko-Pomorskiego Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego im. Louisa Braille’a w Bydgoszczy, uczący się zawodu kucharza.

Cały proces związany z przyrządzaniem sushi przedstawił im sushi master z Inowrocławia Igor Bielawski. Proces ten jest wieloetapowy i dość precyzyjny, począwszy od przygotowania ryżu, aby miał specyficzne dla sushi lepkie właściwości, przez odpowiednie pokrojenie łososia. Sushi daje twórcy sporo dowolności w komponowaniu smaków. Na warsztatach pojawiły się tak egzotyczne owoce jak mango, granat, czy kiwi, które znalazły swoje zastosowanie w sushi.

– Myślę, że ta współpraca z panem pokaże wam, że nie ma strachów, nie ma niemożliwości, jest tylko własna inspiracja – powiedziała przed rozpoczęciem warsztatów dyrektor szkoły Małgorzata Szczepanek.