Kruszwicka cukrownia jest jedną z najważniejszych należących do Krajowej Grupy Spożywczej. Jej funkcjonowanie opiera się na dwóch kotłach, które generują ok. 90 ton pary na godzinę przy ciśnieniu 40 barów, co pozwala wytworzyć niezbędną do funkcjonowania cukrowni energię cieplną i elektryczną. Do tej pory kotły były ogrzewane węglem kamiennym.
W wyniku zakończonej inwestycji kotły przeszły z zasilania węglowego na gazowe, co jak się szacuje ma zmniejszyć emisję C02 o około 30 ton rocznie. Pierwszymi beneficjentami tej zmiany będą mieszkańcy Kruszwicy, bowiem cukrownia mieści się na terenie miasta.
– Jesteœmy dumni, ¿e mo¿emy byæ liderem w bran¿y cukrowniczej, nie tylko pod wzglêdem jakoœci, ale i dba³oœci o œrodowisko – powiedzia³ Jacek Modrzejewski, Dyrektor Cukrowni Kruszwica.
Historia kruszwickiej cukrowni sięga 1880 roku.