Jesteś tutaj: HomeBydgoszczRektor UMK zlekceważył też sejmową Komisję Zdrowia. Ważne stanowisko ministra Czarnka

Napisane przez  Ł.R. Opublikowano w Bydgoszcz czwartek, 23 czerwiec 2022 10:45

W czwartek rano odbyło się posiedzenie sejmowej Komisji Zdrowia poświęcone pomysłowi połączenia bydgoskich szpitali Jurasza i Biziela. To posiedzenie nie rozwiało żadnych wątpliwości, bowiem władze toruńskiego UMK trzymają się swojej taktyki unikania dyskusji o tym temacie i po prostu komisję zignorowali. Jedyny konkret to stanowisko ministerstwa odpowiedzialnego za szkolnictwo wyższe, które negatywnie oceniło pomysł konsolidacji.

O tym, że minister Przemysław Czarnek krytycznie ocenia konsolidację poinformował komisję jej przewodniczący poseł Tomasz Latos. Padło kilka krytycznych opinii o lekceważeniu opinii społecznej przez rektor UMK - Jest to zlekceważenie nas wszystkich – ocenił przewodniczący komisji Tomasz Latos. Absencję rektora jako symboliczne pokazanie podejścia rektora ocenił też obecny na komisji prezydent Bydgoszczy Rafał Bruski.

Absens carens – przypomniał sentencję łacińską wiceprzewodniczący komisji Czesław Hoc z PiS, w którego opinii brak obecności rektora raczej stawia go w negatywnym świetle oraz cały projekt konsolidacji.

Do Sejmu na posiedzenie komisji udali się też przedstawiciele pracowników Szpitala Uniwersyteckiego im. Biziela w Bydgoszczy, którzy o planowanej konsolidacji szpitali wypowiadali się z ogromnym niepokojem.

Poseł Piotr Król zapowiedział nawet, że jak rektor UMK będzie dalej brnął w ten plan to będzie miał ,,wojnę”, łącznie z pikietami w Toruniu.

Czy komisja zajmie się Uniwersytetem Medycznym?

Godzinę wcześniej Komisja Zdrowia uchwaliła swój plan pracy na drugie półrocze 2022 roku. Poseł Jan Szopiński zaproponował, aby w tym planie umieścić zaopiniowanie obywatelskiego projektu w sprawie utworzenia Uniwersytetu Medycznego w Bydgoszczy, który poparło ponad 160 tys. osób, skierowany do Sejmu w 2016 roku. Nie było woli, aby ten projekt umieszczać w planie pracy, ale zdaniem posła Tomasza Latosa to nie wykluczy ewentualnego jego rozpatrzenia w tym półroczu.

Jeżeli najpóźniej w przyszłym roku ustawa o Uniwersytecie Medycznym nie zostanie uchwalona (czeka na to od 6 lat), to zgodnie z regulaminem trafi do niszczarki. W grudniu 2019 roku w I czytaniu uznano, że zaopiniować ten projekt mają komisję Edukacji, Nauki i Młodzieży oraz Komisji Zdrowia. Te komisję jednak już przeszło 2,5 roku tematem się nie zajeły.

• Dwukrotny mistrz olimpijski na czele utytułowanego klubu

Przez ostatnie 29 lat drużynowy tytuł mistrza Polski we wioślarstwie zdobywał klub RTW Lotto Bydgostii, a sportowcy związani z tym klubem zdobyli 180 medali zawodów międzynarodowych, w tym 6 medali najbardziej prestiżowych Igrzysk Olimpijskich dla Polski. Dwa z tych medali wywalczył Robert Sycz, który przejął ster w bydgoskim klubie, zostając jego prezesem.

• Prestiżowe rozgrywki tenisowe zagoszczą na Kujawach

Polscy tenisiści we wrześniu zmierzą się z Indonezyjczykami o awans do I Grupy Światowej Pucharu Daviesa, to prestiżowe zawody międzynarodowe rozgrywane od 1900 roku, pod egidą Międzynarodowej Federacji Tenisowej. Gospodarzem meczu Polska – Indonezja będzie Inowrocław.

W obronie szpitala Biziela w Sejmie

Sejm RP... W obronie Szpitala "Biziela"....

Opublikowany przez Jana Szopińskiego Środa, 22 czerwca 2022
go Środa, 22 czerwca 2022
  • Województwo Kujawsko-Pomorskie wspomoże specjalistycznym wyposażeniem Obwód Chmielnicki

Obwód Chmielnicki to jeden z dwóch ukraińskich regionów, które prowadzą współpracę partnerską z Województwem Kujawsko-Pomorskim. W poniedziałek Sejmik Województwa przyjął uchwałę w sprawie wsparcia rzeczowego Obwodu Chmielnickiego. Projekt uchwały w sprawie udzielenia pomocy wniósł do porządku obrad marszałek Piotr Całbecki.

• Na kujawsko-pomorskiej kolei najprawdopodobniej zostanie zachowany status quo

W poniedziałek nastąpiło długo otwarte otwarcie ofert w przetargu kolejowym, który ma zdecydować o podziale rynku w przewozach regionalnych od grudnia bieżącego roku do grudnia aż 2030 roku. Ze złożonych ofert wynika, że najprawdopodobniej wiele się nie zmieni i dalej będzie obowiązywał podział na linie obsługiwane przez Polregio i Arrivę.

Etykiety: kolej